Günümüzde dünyanın çeşitli yerlerinde kurumsal tahkim merkezleri bulunmaktadır. Tahkim merkezleri, uyuşmazlığın çözümünde taraflara kolaylık sağlayacak uygulamalar benimsemektedir. Tahkimde uygulanacak çeşitli kurallar düzenlemek, hakem ataması yapmak, tarafların isteği üzerine geçici hukuki koruma önlemlerini sağlamak gibi vazifeler yürütmektedirler. Tarafların kararlaştırması üzerine bir kurumsal tahkim merkezinin kuralları tahkim yargılamasına uygulanabilir. Bu durumda profesyoneller tarafından hazırlanmış tahkim kuralları ile süreç yürütülecek ve standartlaşmış düzenli prosedürler takip edilecektir. Kurumsal tahkim merkezi kuralları, hakem kararlarının uygulanabilir olmasına da önemli bir katkı sağlamaktadır.
Dünyanın önde gelen tahkim merkezlerine ilk olarak Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Tahkim Divanı örnek verilebilir. Paris merkezli ICC, bugün özellikle uluslararası ticari tahkimde önemli bir konuma sahiptir. Londra Uluslararası Tahkim Merkezi (LCIA), Singapur Uluslararası Tahkim Merkezi (SIAC), Hong Kong Uluslararası Tahkim Merkezi (HKIAC) de önemli tahkim merkezleri arasında sayılabilir. Ayrıca Amerikan Tahkim Derneği (AAA) ABD’nin, Stockholm Ticaret Odası Tahkim Enstitüsü (SCC) özellikle Rusya ve Doğu Avrupa için en büyük tahkim kuruluşlarındandır. Bu kuruluşlar, uluslararası alanda tahkim sürecinin tarafsız, hızlı ve güvenli yürümesine katkı sağlamaktadır.
Türkiye’de tahkim her geçen gün yaygınlaşmakta ve daha fazla tercih edilir hale gelmektedir. Ülkemizde kurulan tahkim merkezleri yalnızca yerelde değil uluslararası alanda da faaliyet göstermektedir. Türkiye’deki önemli tahkim merkezlerine ise İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tahkim Divanı (TOBB Tahkim), İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İTOTAM), Türkiye Barolar Birliği Tahkim Merkezi örnek verilebilir.